Technolec

Wat moet ik gebruiken: Mgates of NPorts ?

Download

Er is af en toe verwarring als men Modbus RTU seriële apparaten wil koppelen met een SCADA. Al dan niet gebruikt makend van het Ethernet-netwerk.

- Heeft men dan een specifieke protocolconversie gateway nodig? Bijvoorbeeld een Mgate MB3180 of MGate MB3170.

- Of kan men een seriële device server gebruiken ? Zoals bijvoorbeeld een model uit de NPort 5100 serie of NPort 5100A serie.

Voordat men deze vraag beantwoordt, moet men weten welk Modbus-protocol de SCADA-host gebruikt. Er zijn vier mogelijke opties:

(1) SCADA-host met een driver voor het Modbus TCP-protocol, 

(2) SCADA-host met een driver voor het Modbus RTU-protocol - met ingebouwde seriële poort, 

(3) SCADA-host met een driver voor het Modbus RTU-protocol - zonder ingebouwde seriële poort, 

(4) SCADA-host met "Ethernet Encapsulation" driver

 

  • (1)SCADA-host met een driver voor het Modbus TCP-protocol: 
  •  Gebruik hiervoor een gateway dat een protocolconversie doet. Met behulp van zo’n gateway, kan het Modbus TCP-protocol gebruikt worden om te communiceren met Modbus RTU-apparaten. Hiervoor zijn dan bijvoorbeeld een Mgate MB3180 of MGate MB3170 van toepassing.
  • (2)SCADA-host met een driver voor het Modbus RTU-protocol - met ingebouwde seriële poort:  
  • Kies deze optie alleen als de bestaande SCADA-host met Modbus RTU-apparaten moet communiceren over een Etherrnet netwerk. Als de oorspronkelijke SCADA-host een ingebouwde seriële poort heeft, kunt u een paar gateways gebruiken om dit probleem op te lossen. Zoals te zien is in de afgebeelde topologie, kan de gateway de Modbus RTU-pakketten naar een Modbus TCP pakketten converteren en een tweede gateway terug van Modbus TCP terug naar een Modbus RTU. Hiervoor kunnen zowel twee MGates als twee NPorts worden gebruikt. De NPorts moeten dan in pair connectie mode(ook peer to peer genoemd) worden geconfigureerd.
  • (3)SCADA-host met een driver voor het Modbus RTU-protocol - zonder ingebouwde seriële poort: 
  •  Als men een bestaand SCADA-programma en bestaande seriële Modbus RTU apparaten wil koppelen, maar als de originele SCADA-host geen ingebouwde seriële poort heeft, kan dit gedaan worden over het Ethernet netwerk, gebruik makend van  een "serial device server". Met deze serial device server wordt dan een "virtuele COM-poort" aangemaakt voor de seriële poort op de externe seriële device server, die gekoppeld is met de seriële Modbus RTU apparaten. Met deze configuratie hebt u toegang tot de externe seriële Modbus RTU apparaten over het Ethernet Netwerk via de seriële device server alsof het een werkelijke COM-poort is. Hiervoor is een NPort het uitgelezen toestel.
  • (4)SCADA-host met "Ethernet Encapsulation" driver: 
  •  Als men geen ingebouwde seriële poort op uw SCADA heeft en geen  "virtueel COM-poort" wil configureren, kan men een driver met  "Ethernet Encapsulation" overwegen. Het SCADA-pakket moet dan echter in staat zijn om "Ethernet Encapsulation" te gebruiken. Dit is niet altijd het geval. Voor deze optie hebt u een "seriële device server" nodig waarbij "raw socket mode" of "Tunnelling mode" geselecteerd wordt, wat betekent de verbinding tussen de host en seriële device server gebruikt maakt van transparante TCP/IP of UDP communicatie zonder enig protocol wanneer de SCADA Modbus RTU-pakketten verzendt naar de seriële apparaten.De serial device server moet dan zeer correct worden geconfigureerd, omdat Modbus RTU gebruik maakt van interval time-outs om het einde van het pakket vast te leggen. Dus niet altijd evident. De NPorts zijn hiervoor de schikte toestellen.